Daunatori sunt considerati aceia, care sunt intr-o masura mai mica sau mai mare contraproductivi si pagubitori pentru om. Ei devin prejudiciabili deoarece fac concurenta omului la hrana , apoi ca si distrugatori ai biomasei importante pentru acesta (de exemplu: daunatori ai culturilor de plante) sau ca putatori de agenti infectiosi.

Mai trebuie adaugat ca natura nu cunoaste si nu face diferenta intre agentii folositori, suparatori sau daunatori. O clasificare a organismelor intr-una din clasele mai sus mentionate se poate face numai dintr-o perspectiva antropocentrica (umana) si nu este indreptatita din punct de vedere biologic. Din punctul de vedere a omului, un animal este perceput ca folositor sau daunator numai pe baza ratiunilor si considerentelor economice. Intr-un ecosistem functional, ierarhia relatiilor dintre organisme este subordonata unui ritm echilibrat.

O inmultire excesiva a unui anume daunator (inmultire in masa) favorizeaza inmultirea adversarilor naturali (antagonisti), care reduc populatia de daunatori. De asemenea si imputinarea resurselor de hrana determina reducerea numarului de daunatori. Scaderea densitatii populatiei acestora duce in consecinta la o diminuare a agentilor folositori. De multe ori aceste relatii inter-specifice sunt perturbate de modificarile din ecosistem produse de catre om.

 INSECTE

 AGENTI PATOGENI

 ROZATOARE

 

 

 

Zona de acoperire Dezinsectie: Iasi, Targu Frumos, Podu Iloaiei, Pascani, Harlau, Roman, Suceava.