Dezinsectia este totalul mijloacelor şi metodelor de prevenire şi combatere cu substanţe chimice specifice(insecticid) a artropodelor (insecte în stadiul de larvă sau adult), care transmit boli contagioase pentru om şi nu numai sau generatoare de disconfort.
Speciile de insecte cele mai întâlnite în acest domeniu de activitate sunt: gândacul rosu de bucătărie, gândacul negru de bucătărie, musca, tantarul, plosnita de casa, molia de haine, greierele de casă, puricele, păianjănul, viespea, furnica neagră, molia.
Posibile boli propagate de insecte prin înţepătură, sau prin contact cu alimentele: febra recurentă, tifosul exantematic, tuberculoza, ciuma, malaria, afecţiuni cutanate, dermatoze, iritaţii ale mucoaselor oculare, toxiinfecţii alimentare, viroze, etc.
Dezinsectia se executa:
In spaţiile deschise de pe domeniul public şi de pe domeniul privat în conformitate cu prevederile instituţiilor de specialitate şi respectând propunerea tehnică, cu o frecventa de 3 ori pe an. Substantele utilizate în spaţiile deschise vor fi substanţe cu pulverizare în volum ultraredus (ULV) şi aplicate în mod obligatoriu cu aparatură compatibilă.
Frecvenţa este de 3 ori/ an şi ori de cate ori este nevoie, pentru suprafatele cu alta destinatie decât cea de locuintă, în subsolurile şi în căminele reţelelor de alimentare cu apă si canal şi de alimentare cu energie termică. În cazul tratamentelor contra tântarilor este obligatorie acţiunea atât împotriva larvelor, cât şi a insectelor adulte;
Lunar sau ori de cate ori este nevoie, pentru oprirea unui focar în unitaţile de producţie şi/ sau de comerţ agroalimentar şi în depozitele cu astfel de produse;
Trimestrial sau ori de cate ori este nevoie in instituţii;
Numai la solicitarea proprietarului pentru locuinte. În spaţiile ocupate de batrani, copii, persoane cu afecţiuni cronice, precum şi în cele în care se gasesc animale de companie sau de paza, dezinsecţia se execută utilizând produse din clasele Xn si Xi de toxicitate, care nu sunt iritante sau dăunatoare pestilor sau animalelor cu sânge cald.
Descrierea procedurii:
Substanţele se vor aplica printr-o pulverizare completă a tuturor ascunzisurilor (fisuri, crăpături, golurile din spatele maşinilor de gătit , interiorul dulapurilor, spaţiile din jurul canalelor de scurgere şi al lăzilor de gunoi etc ) şi a tuturor celorlalte locuri unde pot aparea insecte . Dacă ascunzişurile nu sunt accesibile se va tratao zona de bariera în jurul acestora.
Aplicarea substanţelor sub forma de lichid concentrat contra gândacilor se va face cu aparate de stropit sub presiune. Pentru tântari - insecte zburătoare, subsţantele se vor aplica sub forma de fog (ceata rece), - aerosoli în volum ultra redus (ULV), prin pulverizare grosiera în funcţie de gradul de infestare, sau prin fog(ceata). Folosirea concomitentă a produselor pentru combaterea stadiilor larvare într-un program integrat va da cele mai bune rezultate şi va reduce riscul unei infestări. Tratamentele se efectuează cu atomizoare corespunzatoare genului de aplicaţii descrise mai sus.